Fiberrik kost minskar risk för artros

Personer som äter en fiberrik kost uppvisar en minskad risk för artros. Detta enligt en artikel som publicerats i tidskriften Annals of the Rheumatic Diseases.

Forskarna gick igenom röntgenbilder och beskrivna symtom på artros hos deltagare i Oseoarthritis Initiative (OAI) och Framingham Offspring cohort study.

De som åt mest fiberrik kost i OAI respektive Framingham studien uppvisade 30 respektive 61 procent lägre risk för knäartros jämfört med dem som åt minst.

Forskarna anser att den minskade risken beror på att en fiberrik kost leder till en hälsosammare vikt samt minskad låggradig inflammation.

Länk till studien finns här.

Dai Z, Niu J, Zhang Y, Jacques P, Felson DT. Dietary intake of fibre and risk of knee osteoarthritis in two US prospective cohorts. Ann Rheum Dis. Published online May 23, 2017.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram