Fiberrik kost i tonåren kan minska risk för senare bröstcancer

vegetables-140917_640Att äta en grönare kost med mer fibrer när vi är unga kan minska risken för senare bröstcancer. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Pediatrics.

Forskare från Harvard registrerade kost och förekomst av bröstcancer hos 44 265 kvinnor inom ramen för Nurses’ Health Study II. Deltagarna angav även sitt uppskattade kostintag under högstadiet och gymnasiet.

Man fann att de som ätit mest fibrer som unga vuxna hade 19% lägre risk att senare drabbas av bröstcancer jämfört med dem som ätit minst. De som hade ätit mest fibrer i tonåren hade 16% lägre risk för bröscancer.
När man jämförde kombinerat genomsnittligt fiberintag som unga vuxna och i tonåren uppvisades större riskminskning. De som åt mest fibrer i snitt hade 25% minskad risk jämfört med dem som åt minst.

Länk till studien finns här.

Farvid MS, Eliassen AH, Cho E, Liao X, Chen WY, Willett WC. Dietary fiber intake in young adults and breast cancer risk. Pediatrics. Published online February 1, 2016.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram