Fiberrik kost från växtriket förebygger tarmcancer

En kost med mer fibrer och mindre mättat fett förebygger tjock- och ändtarmscancer. Detta enligt en studie som publicerats i Nature Communications.

Forskarna registrerade kosten hos 20 afro-amerikaner och 20 afrikaner. Under två veckor fick de sedan ”byta kost” så att afro-amerikanerna åt en traditionell afrikansk kost med lite fett och mycket fibrer baserad på majs, grönsaker, frukt och baljväxter. Afrikanerna fick äta en typisk västerländsk kost och därigenom öka sitt intag av animaliska produkter och fett och minska sitt intag av vegetabilier. Före och efter kostbytet analyserade man kända riskmarkörer för tjock- och ändtarmscancer, bl a tarmflora, gallproduktion och biomarkörer i tarmslemhinnan.

Man fann att för afrikaner som började äta mer animalier så ökade alla riskmarkörer för cancer. För afro-amerikaner som började äta mer från växtriket förbättrades alla markörer efter bara två veckor. Forskarna skriver att förändringarna var anmärkningsvärt stora.

Länk till studien finns här.

Stephen J. D. O’Keefe, Jia V. Li, Leo Lahti, Junhai Ou, Franck Carbonero, Khaled Mohammed, Joram M. Posma, James Kinross, Elaine Wahl, Elizabeth Ruder, Kishore Vipperla, Vasudevan Naidoo, Lungile Mtshali, Sebastian Tims, Philippe G. B. Puylaert,James DeLany, Alyssa Krasinskas, Ann C. Benefiel, Hatem O. Kaseb, Keith Newton, Fat, fibre and cancer risk in African Americans and rural Africans, Nature Communications 6, Article number: 6342 doi:10.1038/ncomms7342

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram