Expertpanel: Undvik chark, minska kött och ät från växtriket för minskad cancerrisk

kjnbhkbuiy78yt6giyikughiuEU-kommissionen har tagit initiativ till en kod för att informera människor hur man kan minska sin cancerrisk.
Kostrekommendationerna och deras vetenskapliga bakgrund har nu publicerats i tidskriften Cancer Epidemiology och kommer att tryckas i nästa nummer.

Utefter tillgänglig vetenskap ger forskarna följande rekommendationer för minskad cancerrisk:
1. ät mycket fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt
2. Begränsa kaloritäta livsmedel (mat med tillsatt socker och fett) och undvik läsk med socker.
3. Undvik charkvaror helt; begränsa rött kött och mat med hög salthalt.

Länk till rapporten finns här.

Teresa Norat, Chiara Scoccianti, Marie-Christine Boutron-Ruault, Annie Anderson, Franco Berrino, Michele Cecchini, Carolina Espina, Tim Key, Michael Leitzmann, Hilary Powers, Martin Wiseman, Isabelle Romieu, European Code against Cancer 4th edition: Diet and cancer. Cancer Epidemiology xxx (2015) xxx–xxx

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram