Bladgrönsaker minskar risk för grön starr

plant-1011492_640Kväveföreningar som finns i bladgrönsaker kan minska din risk för grön starr. Detta enligt en studie som publicerats online i JAMA Ophtalmology.

Forskarna vid Harvard följde deltagare i Nurse’s Study och Health Professionals Follow-up Study. De som hade högst intag av kväveföreningar från växtriket hade 21% minskad risk för grön starr och 41% minskad risk för grön starr med samband med försämrat blodflöde, jämfört med dem som hade minst intag.

Deltagarna med högt intag av kväveföreningar från växtriket åt en variation av grönsaker inklusive grönkål, mangold och spenat samt mer antioxidanter, folat och vitaminer från andra grönsaker än de som hade lägre intag. Studien stödjer kostintervention som ett effektivt sätt att förebygga försämrat blodflöde som kan leda till grön starr.

Länk till studien finns här.

Kang JH, Willett WC, Rosner BA, Buys E, Wiggs JL, Pasquale LR. Association of dietary nitrate intake with primary open-angle glaucoma: a prospective analysis from the Nurses’ Health Study and Health Professionals Follow-up Study. JAMA Ophthalmol. Published online January 14, 2016.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram