Bär, frukt och grönsaker minskar risk för förtida död

vegetables375119

Ny studie från Norge som publicerats i European Journal of Nutrition har visat förlängd överlevnad hos dem som åt mer bär, frukt och grönsaker.
Forskarna har följt över 10 000 män under 40 år och samlat uppgifter om kostintag och dödsorsak. Man fann att de som åt mer bär, frukt och grönsaker hade 20 procent minskad risk att dö av stroke och 21 procent minskad risk att dö av cancer under uppföljningstiden. Totala riskminskningen för förtida död var 8-10 procent.

Länk till studien finns här.

Hjartåker A1, Knudsen MD, Tretli S, Weiderpass E. Consumption of berries, fruits and vegetables and mortality among 10,000 Norwegian men followed for four decades. Eur J Nutr. 2014 Aug 3. [Epub ahead of print]

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram