Även små mängder kött ökar risk för diabetes

diabetes1Vegetarianer har mindre risk att få diabetes jämfört med blandkostare enligt en ny studie från Taiwan. Bland 4 384 buddhister såg man att de kvinnor resp män som helt undvek allt kött hade 33 resp 50 procent lägre risk för diabetes. Huvudförfattaren noterar att de deltagare som var blandkostare huvudsakligen åt en växtbaserad kost med lite kött och fisk. Detta visar på att även en ringa konsumtion av animaliska produkter ökar risk för diabetes. Andra studier har också funnit att animaliska produkter ökar risk för diabetes. Dessutom hade den vegetariska gruppen i denna studie ett högre intag av fibrer, folat, grönsaker och fullkorn och lägre intag av mättat fett och cholesterol. Hela studien finns att läsa här.

Chiu THT, Huang HY, Chiu YF, et al. Taiwanese vegetarians and omnivores: dietary composition, prevalence of diabetes and IFG. PLOS One. Published online February 11, 2014.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram