Animaliskt protein ökar risk för diabetes

animal_protein_foods

De som äter mest animaliskt protein har högre risk att utveckla diabetes enligt en ny studie publicerad av American Diabetes Association.

Forskarna tittade på deltagare i EPIC-studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) och fann att de som åt mest animaliskt protein hade 22 procent högre risk att utveckla diabetes än dem som åt minst. För varje 10 gram ökad mängd protein i kosten så ökade risken för diabetes med 6 procent. Denna riskökning sågs inte för växtbaserat protein.

Här kan du läsa hela studien.

Fler studier har satt animaliskt protein i samband med ökad sjukdomsrisk, se t ex här.

Van Nielen M, Feskens EJM, Mensink M, et al. Dietary protein intake and incidence of type 2 diabetes in Europe: the EPIC-INTERACT case-cohort study. Diabetes Care. Published ahead of print April 10, 2014.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram