Animaliska livsmedel ökar risk för hjärtinfarkt och stroke

pig-1832144_640Trimetylamin N-oxid (TMAO) är en molekyl som produceras vid nedbrytning av huvudsakligen animaliska produkter. Vegansk och vegetarisk kost selekterar fram en tarmflora som i mycket mindre utstråckning bildar TMAO (se här).

En högre halt av TMAO i blodet ökar risk för dödlig hjärtinfarkt eller stroke. Detta enligt en studie som publicerats i European Heart Journal.

Forskare i USA mätte TMAO-nivåer hos 530 personer som sökt akut för bröstsmärta. Man utvärderade sedan risken att drabbas av en allvarlig hjärthändelse (hjärtinfarkt, stroke, behov av PCI eller död). De som hade högst nivåer av TMAO hade 6 gånger högre risk för en allvarlig hjärthändelse efter 30 dagar och 6 månader. Efter 7 års uppföljning hade de med högst TMAO-nivåer 81% ökad risk att dö i förtid.

Studien presenterar även data från Schweiz där forskare mätt TMAO-nivåer hos 1683 personer som genomgick kranskkärlsröntgen. Där fann man en 57% ökad risk för en allvarlig hjärthändelse efter 1 år.

Länk till studien finns här.

Li XS, Obeid S, Klingenberg R, et al. Gutmicrobiota-dependent trimethylamine N-oxide in acute coronary syndromes: a prognostic marker for incident cardiovascular events  beyond traditional risk factors. Eur Heart J. Published online January 11, 2017.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram