Animalier, alkohol och salt kopplat till magcancer

Namnlöstsdfjhaksrufheuru4937faFörra veckan publicerade Världscancerfonden (World Cancer Research Fund) en uppdatering av sin vetenskapliga genomgång av kostfaktorer vid magcancer.

Forskarna har gått igenom 89 studier från hela världen med totalt 17 miljoner deltagare och 77 000 fall av magcancer.

Man har funnit stark evidens för att alkohol, saltkonserverad mat, charkvaror och övervikt ökar risk för magcancer. Begränsad evidens fanns för att grillat kött och grillad fisk ökar risk för magcancer, liksom låg fruktkonsumtion. Minskad risk förelåg vid hög citrusfruktkonsumtion.

Länk till rapporten finns här.

World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Stomach Cancer. 2016. Available at: wcrf.org/stomach-cancer-2016.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram