Ägg ökar risk för hjärtsjukdom

Äggkonsumtion kan öka risk för hjärtsjukdom. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Atherosclerosis. Forskare analyserade kostintag hos 23 417 sydkoreanska deltagare i Kangbuk Samsung Health Study och fann att ju mer ägg man åt, desto mer ökade uppmätt risk för hjärtsjukdom. De som åt mest ägg, jämfört med dem som åt minst, hade 80% ökad CAC-nivåer (coronary artery calcium score), en mätmetod för ökad risk för hjärtsjukdom.

En ökad äggkonsumtion ökade även risk för övervikt, diabetes och högt blodtryck.

Länk till studien finns här.

Choi Y, Chang , Lee JE, et al. Egg consumption and coronary artery calcification in asymptomatic men and women. Atherosclerosis. 2015;241:305-312.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram