Ägg kopplat till tjocktarmscancer

easter-708390_640Att äta ägg kan öka risken för tjocktarmscancer. Detta enligt en studie från södra Indien som publicerats i tidskriften World Journal of Gastrointestinal Oncology.

Forskarna rekryterade 94 personer som vårdats på sjukhus för tjocktarms- och ändtarmscancer och 94 kontrollpersoner som inte drabbats av cancer. Kontrollpersonerna matchades så att de liknade de andra deltagarna avseende ålder och kön. Kosten registrerades på deltagarna och sedan utfördes en så kallad fall-kontroll-studie för att värdera kostens relation till risk att drabbas av cancer. Konsumtionen av animaliska produkter var väldigt låg i den studerade befolkningen och konsumtionen av grönsaker hög.

Man gjorde justerande beräkningar för att minska risken för sammanblandning av orsaksfaktorer och fann att hög konsumtion av rött kött och ägg ökade risk för tjocktarms- och ändtarmscancer. De som åt kött mer än 2-3 gånger per månad ökade sin risk 5,4 gånger jämfört med dem som åt mindre. De som åt ägg mer än 1-2 gånger i veckan ökade sin risk 3,6 gånger jämfört med dem som åt mindre.

Länk till studien finns här.

Santhana Krishnan Iswarya, Kariyarath Cheriyath Premarajan, Sitanshu Sekhar Kar, Sathasivam Suresh Kumar, and Vikram Kate, Risk factors for the development of colorectal carcinoma: A case control study from South India. World J Gastrointest Oncol. 2016 Feb 15; 8(2): 207–214.
Published online 2016 Feb 15. doi:  10.4251/wjgo.v8.i2.207

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram