Steg 3: Lågt glykemiskt index

Mat som har högt glykemiskt index är de som snabbt höjer blodsocker vilket är ogynnsamt vid diabetes. Exempel på det är potatis, vitt mjöl, frukostflingor och så klart socker.
Pasta gjort på vitt mjöl har mycket lägre glykemiskt index än bröd gjort på samma mjöl. Ändock är fullkornspasta ett långt bättre alternativ. När man gör vitt mjöl av fullkorn tar man bort upp mot 90 procent av fibrer och näringsämnen.

Rött ljus: Vitt bröd, frukostflingor, potatis, vitt ris, vattenmelon, ananas.

Gult ljus: ”Grovt bröd” med >50 procent vitt mjöl, fullkornsris, couscous

Grönt ljus: Grovt bröd med 100% fullkorn, bönor, linser, grönsaker, råg, korn, havre, fullkornspasta, frukt.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram