Steg 1: En växtbaserad kost: Undvika animaliska produkter

Animaliska produkter innehåller mättat fett som ökar risk för hjärtkärlsjukdom, insulinresistens, cancer och demens. De innehåller även kolesterol, något som saknas helt i växtbaserade produkter. Animaliskt protein kan också försämra en nedsatt njurfunktion och ökar förluster av calcium. Animaliska produkter innehåller heller aldrig fibrer eller hälsosamma långsamma kolhydrater. För tydlighetens skull ger vi här exempel på livsmedel att undvika:

Undvik rött kött
Som vi nämnt ovan är rött kött en källa till onödigt och ohälsosamt fett och kolesterol. Det är även helt fritt från fibrer som endast finns i grönsaker, frukter, böner och fullkornsprodukter.

Undvik kyckling och fisk
Många tror att kyckling är fettsnålt. Många förvånas av den lilla skillnaden när man jämför med kött. Magert rött kött innehåller 29 energiprocent fett. Magert kycklingkött där man tagit bort skinnet innehåller 23 procent varav det mesta är mättat.

Medan innehållet av fett i fisk varierar innehåller det alltid fett och kolesterol. Och trots att många fiskarter innehåller hälsosamma omega-3-fetter så innehåller de också mättat (”dåliga”) fetter. Dessutom är det animaliska proteinet i fisk mycket likt allt annat animaliskt protein. Därför är det bättre att välja vegetabiliska proteinkällor.

I jämförelse med animaliska produkter innehåller bönor endast 4 procent fett. Faktum är att alla grönsaker, frukter, bönor och fullkornsprodukter innehåller mindre än 10 procent fett. Och hela vegetabilier innehåller aldrig kolesterol.

Det är viktigt att helt undvika animaliska produkter. Även små mängder av och till minskar hälsovinster. Undvik allt rött kött, kyckling och fisk.

Undvik mejeriprodukter
En växtbaserad kost undviker mejeriprodukter. Detta innebär mjölk, grädde, ost, yogurt, smör etc. De flesta mejeriprodukter innehåller höga halter fett, framförallt mättat fett. Fettsnåla varianter innehåller mycket socker (laktos). Fettsnål mjölk till exempel innehåller 55 procent socker som andel av kalorier. Undvik därför mejeriprodukter helt, även fettsnåla alternativ.

Undvik ägg
Precis som alla andra animaliska produkter innehåller ägg inga fibrer alls. Äggula har hög halt av fett och kolesterol. Äggvita består till största del av animaliskt protein som kan skada njurar och leda till calciumförlust.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram